6 juli 2016

Train je optimisme

Ben jij een pessimist of een optimist? Sommige mensen zien in donkere tijden altijd nog wel ergens een lichtpuntje. Anderen zijn meer zoals mijn opa. Die wist in een stralend blauwe lucht toch nog een wolkje te vinden en zei dan: „Het kan best nog eens gaan regenen.”

Iemand met een neiging tot pessimisme, zal negatieve dingen eerder opmerken dan een zonniger type. Ook ziet hij gebeurtenissen die op zich niet goed of slecht zijn, eerder negatief. En waar een optimist terugkijkt en zich vooral de leuke dingen herinnert, onthoudt een pessimist vooral wat er misging.

Ik zou dit natuurlijk niet aan je vertellen als er geen goed nieuws was! Ook als je van nature wat minder optimistisch bent, kun je door training een vrolijkere kijk op het leven krijgen.

Als je focus op het negatieve ligt, werken de verbindingen in je hersenen anders dan wanneer je een optimist bent. Elke keer dat je iets negatiefs opmerkt (en dat gaat vaak zonder dat je je daarvan bewust bent!), wordt die verbinding sterker. Stel je maar voor dat je elke keer dezelfde route over een grasveld loopt. Er onstaat een pad dat steeds meer wordt uitgesleten. In je hersenen zul je dus steeds makkelijker kiezen voor dat ‚negatieve pad’.

Door training met een (heel simpel) computerprogramma kun je je brein aanleren een andere, meer optimistische route te nemen. In ongeveer 7 weken zou je al verbetering moeten merken. Als je zin hebt om dit te proberen: http://baldwinlab.mcgill.ca/labmaterials/materials_BBC.html


26 april 2016

Kracht - innerlijk en uiterlijk

Als je een sterker lichaam wilt doe je aan krachttraining. Om echt resultaat te krijgen is het nodig dat je traint totdat je spieren moe zijn. Dat vermoeide gevoel betekent dat de spiervezels (heel minimaal) beschadigd zijn. In de rustperiode na je training repareert je lichaam die beschadiging. Het maakt je spieren zelfs iets sterker dan ze waren, zodat ze voorbereid zijn op de volgende keer.

Er zijn dus twee dingen nodig om sterker te worden: weerstand en rust.

Grappig genoeg geldt dat niet alleen voor je lichaam. Als alles je altijd mee zou zitten bleef je waarschijnlijk als persoon zo’n beetje stilstaan. Ook geestelijk maakt weerstand of tegenslag je sterker. En heb je na een belangrijke gebeurtenis of moeilijke tijd rust nodig om te herstellen.

In ieder leven gebeuren minder leuke of zelfs pijnlijke dingen. Maar als je lichaam niet sterk is, valt alles je nog zwaarder. Je hebt spierkracht nodig om jezelf letterlijk staande te houden. Je voelt je mentaal sterker en je kunt zware periodes beter aan met een fit en sterk lichaam. Sterk van buiten maakt je sterker van binnen!


14 januari 2016

Goede voornemens

De helft van januari is bijna om en de eerste goede voornemens zijn alweer gesneuveld. En voordat het februari is zullen daar nog een heleboel mislukte projecten bijkomen.
Hoe kan dat nou terwijl we zo vol overtuiging aan 2016 zijn begonnen?

Om iets te bereiken moet je een helder en meetbaar doel stellen, wordt vaak gezegd. Dus dat doen we: we gaan nu eindelijk die vijf kilo afvallen. We zeggen braaf nee tegen dat koekje en nemen een spaatje in plaats van de wijn die we eigenlijk willen. Goed bezig!

Maar dan komt dat feestje van die vriendin, daarna de personeelsborrel…. en dan ben je gezwicht, je focus kwijt en geef je maar helemaal op. Wat een rotgevoel.

Ons heldere doel - vijf kilo afvallen - is een gevolg van iets. Wat is de oorzaak dat we te zwaar zijn? Eten we te veel, of te vaak? Misschien eten we de verkeerde dingen. Het kan ook zijn dat we niet genoeg bewegen. Zorgen we eigenlijk wel goed voor ons zelf? Hebben we voldoende nachtrust of blijven we weer te lang zitten om nog één aflevering van die serie te kijken? Met nog een glaasje en een hapje erbij natuurlijk…

Een korte termijn-doel als ‘vijf kilo afvallen’ is als je volhoudt vrij snel te bereiken. Maar het is ook makkelijk mislukt. Laten we voor 2016 een wat breder doel kiezen waar we voortdurend aan kunnen blijven werken. Dan zijn we nooit klaar, maar kan het ook niet fout gaan.

We gaan dit jaar beter voor onszelf zorgen door gezonder te leven. Elke dag maken we kleine stapjes die daaraan bijdragen. Als we dan eens een feestje hebben kunnen we zonder schuldgevoel overal ja tegen zeggen.


10 juni 2015

Even lachen!

Als kind lach je elke dag wel zo’n 400 keer. Maar eenmaal volwassen is het leven kennelijk een stuk minder leuk: we lachen gemiddeld nog maar 10 tot 15 keer per dag.

Dat is jammer toch? Het is lekker om te lachen, je wordt er ontspannen en vrolijk van. En dat niet alleen, lachen is ook gezond:

 • je hersenen maken endorfine, serotonine en dopamine aan als je lacht, wat een ontspannende en pijnstillende werking heeft;
 • het remt de aanmaak van stresshormonen (cortisol en epinephrine) en stimuleert het immuunsysteem;
 • lachen verbetert de bloedsomloop en ademhaling;
 • doordat je o.a. je buik- en rugspieren tijdens het lachen aanspant is het een workout.

Lekker en gezond, maar valt er eigenlijk wel iets te lachen? Als volwassenen kunnen we ons leven en onze problemen moeilijk even vergeten. Daardoor zijn we minder in de stemming om ergens om te lachen.

Een idee is om de vrolijkheid actief op te zoeken. Door iets te doen dat je erg leuk vindt: als ik begin te dansen ga ik vanzelf glimlachen! Of door een comedy te kijken, naar een cabaretier te gaan die je leuk vindt, grappige filmpjes te kijken op youtube…

Als niks meer helpt is er lachyoga. Je lichaam weet het verschil niet tussen echt lachen en nep lachen. Alle positieve lichamelijke effecten van lachen krijg je dus ook door te doen alsof. En daar wordt je dan echt vrolijker van!


3 juni 2015

Mooi

Ik ben veel bezig met mijn lichaam. Letterlijk, want ik beweeg veel als ik werk en vaak ook in mijn vrije tijd. Daar heb ik plezier in en voel ik me goed bij. Toen ik laatst in de fitness aan het trainen was zei een kennis: „Dit doen we toch alleen maar omdat we zo ijdel zijn!” Zweet, tijd, geld, moeite, (spier)pijn… waarom zou je anders zo je best doen?

Die opmerking raakte me wel. Een beetje omdat ik eerlijk gezegd best ijdel ben. Is het waar: is trainen inderdaad alleen maar ijdelheid? Bezig zijn met je buitenkant, dat is toch oppervlakkig, misschien zelfs een beetje arrogant, fout dus eigenlijk…

Zou ik me niet drukker moeten maken om de binnenkant: mijn verstand of mijn geest moeten ontwikkelen in plaats van mijn spieren?

Ik ben blij met mijn lichaam. Het voldoet niet aan een perfect schoonheidsideaal en je kunt zien dat ik geen 21 meer ben. Maar het is sterk en gezond. Ik voel me ook sterk en gezond. Door te trainen geef ik mezelf de beste versie van mijn lichaam. Het is onderhoud waardoor het hopelijk lang mee gaat.

Ik train omdat een gezond lichaam niet vanzelfsprekend is, maar iets om dankbaar voor te zijn en goed voor te zorgen. Mooi toch?


6 mei 2015

Hoe vaak moet je nou eigenlijk sporten?

Dat hangt ervan af wat je doel is: waarom wil je sporten? Als je nu denkt: „Maar ik wil helemaal niet sporten”, waarom zou je het dan toch doen?

Waarschijnlijk omdat je het gevoel hebt dat het moet. Meestal vanwege je gezondheid, je uiterlijk, of allebei. Je wilt bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen vergroten, stress afreageren, gewicht verliezen of sterkere spieren krijgen.

Het fijne van weten wat je doel is met sporten, is dat je jezelf zo kunt motiveren om het ook echt te gaan doen. Zelfs als het buiten rotweer is en je een zware dag hebt gehad.

Dus denk eens over je motivatie. Je hoeft niet te sporten als jij dat niet wilt. Dat je collega of je zus elke dag gaat trainen, betekent niet dat jij dat ook zou moeten doen.

Vergelijk jezelf niet met een ander. Kijk naar je persoonlijke levensomstandigheden en je eigen lichaam. Hoeveel tijd en energie kun jij en wil jij vrijmaken om te sporten?

En misschien wel het allerbelangrijkste: wat vind je leuk om te doen? Als je puur op wilskracht sport omdat je bijvoorbeeld wil afvallen, maar je vindt het verschrikkelijk om te doen dan houd je dat niet vol. Zoek iets wat je graag doet want je hoeft jezelf niet te straffen!

Als je een sport gevonden hebt die je graag doet, kies dan een vast tijdstip in de week en laat daar niks tussenkomen. Je zult merken dat het niet moeilijk is om het zo vol te houden en dat je vanzelf dichter bij je doel komt!


15 april 2015

Doe jezelf een plezier:
stop met denken

Van sporten wordt je blij. Als je denkt dat je niet van sporten houdt: je wordt in elk geval blij als je het weer gedaan hebt.

Intensief sporten zorgt ervoor dat je lichaam de stoffen endorfine en dopamine aanmaakt, waardoor je minder last hebt van pijn en je blijer voelt. Er is dus een in het lichaam wetenschappelijk meetbare verklaring voor.

Er is nog een reden dat sporten vrolijker maakt. We denken in het dagelijks leven veel te veel na. En dan niet om praktisch een probleem op te lossen maar een voortdurende stroom van chaotische gedachten waar je uitgeput en niet blij van wordt.

Als je actief fysiek bezig bent, kun je niet nadenken. Je denkt niet aan wat je allemaal nog zou moeten, je maakt je geen zorgen over de toekomst of blijft niet piekeren over het verleden. Je bent hier en nu bezig, en dat voelt lekker!


2 april 2015

Rustig ademhalen

Hoe we ons voelen wordt veroorzaakt door wat we denken. Denk maar eens aan iemand die je mist. En denk er nu eens aan hoe het zou zijn om die persoon terug te zien. Hoe voelde je je bij die gedachten?

We denken niet expres dingen die ervoor zorgen dat we ons rot of gestresst voelen. Dat gaat jammer genoeg vanzelf en vaak hebben we het niet eens in de gaten. Er zijn verschillende antwoorden te geven op de vraag waarom we onszelf zo martelen. Maar het is interessanter om te weten hoe we ermee kunnen stoppen.

Als je je gespannen voelt, is je lichaam vanzelf ook gespannen. Om je een rustig gevoel te geven, werkt het andersom ook: ontspan je lichaam en je merkt dat je je beter voelt. De makkelijkste manier is om je te concentreren op je ademhaling. Door jezelf met je ademhaling te kalmeren kun je als het ware van een afstandje naar je gedachten kijken. Je wordt niet meer door je gedachten en gevoelens meegesleept.

Je kunt er echt voor gaan zitten of liggen en er een meditatiesessie van maken. Maar het helpt al om 8x rustig en diep adem te halen. Bewust ademhalen kan altijd en overal, ook staand in de bus of in de rij bij de kassa.

Stel je voor dat je bij het inademen je borst en buik helemaal vult. Je kunt je handen op je buik leggen en dan voel je je buik omhoog komen. Adem langzaam helemaal uit en voel je buik weer zakken. Als er gedachten of gevoelens bij je opkomen, dan laat je dat gebeuren terwijl je rustig en diep blijft ademhalen. Gewoon proberen!


18 maart 2015

Havermout

Vroeger was het heel gewoon, toen werd 't ouderwets, een paar jaar geleden opeens hip en nu is het weer de normaalste zaak van de wereld. Waar ik het over heb? Lekker ontbijten met havermout!

Havermout is een graansoort, dus je kunt er niet alleen pap van maken maar ook koekjes van bakken. Extra gezonde koekjes, want havermout heeft een aantal pluspunten:

 • Het bevat bijzondere vezels die door hun werking het 'foute' LDL-cholesterolgehalte in het bloed verlagen.
 • Doordat het zo vezelrijk is houd je na je havermoutontbijt lang een vol gevoel.
 • Havermout bevordert de aanmaak van een hormoon dat je eetlust reguleert EN bevat van zichzelf ook nog eens weinig calorieën.
 • De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen waardoor je geen piek in je bloedsuikerspiegel krijgt. Een gelijkmatige bloedsuikerspiegel is beter voor je gezondheid.
 • Het is een bron van antioxidanten, vitaminen (vooral B1, dat je nodig hebt om uit voedingsmiddelen energie vrij te maken) en mineralen.

Een havermoutpapje is snel klaar en lekker. Ik maak die van mij met amandelmelk, maar het kan natuurlijk ook prima met water, soja- of koemelk. Extra smaakvol en gezond wordt 't met bijvoorbeeld:

 • stukjes mango en geraspte kokos
 • plakjes banaan en kaneel
 • frambozen, blauwe bessen en aardbeien
 • cacaosnippers of (rauwe) chocolade

Eet smakelijk morgenochtend!


4 maart 2015

Billen

Echt een lentethema deze keer: billen. Je kunt ze trainen omdat je een mooie ronde vorm wilt. Maar wist je dat sterke bilspieren belangrijk zijn voor een gezond lichaam?

De bilspieren bewegen je benen naar achteren en naar buiten. Dat betekent dat je ze nodig hebt voor explosieve activiteiten als hardlopen of basketballen. Als je dat nou niet dagelijks doet: ook voor gewoon lopen of opstaan vanaf de bank.

De grote bilspier is een van de krachtigste spieren in je lichaam. Als die niet sterk is, kan dat leiden tot pijnklachten en blessures aan de onderrug, knieën, heupen en hamstrings. Aan het werk met de billen dus!

Er zijn veel oefeningen die je kunt doen, waarvan squats en lunges de meest bekende zijn. Welke je ook kiest: hou je aandacht bij wat je aan het trainen bent. Je gebruikt meer spieren om een oefening te doen (de hulpspieren) en die kunnen een groot deel van het werk overnemen. Probeer daarom bewust je bilspieren aan te spannen.

Succes en kick *ss!


28 januari 2015

Goed genoeg = goed genoeg

Beweging en sport zijn goed voor je buitenkant, voor je lichaam. Maar ze zorgen er ook voor dat je je beter voelt van binnen.

Het kan zijn dat je je zo moe of lusteloos voelt, dat je denkt dat gaan sporten zinloos is. Je voelt je toch niet in staat om het goed te doen, dus dan kun je er net zo goed niet aan beginnen. Je vergelijkt jezelf met anderen - die natuurlijk beter zullen zijn dan jij - of misschien met jezelf zoals je vroeger was.

Een andere valkuil is dat veel mensen hoge eisen aan zichzelf stellen. We verwachten van onszelf dat we drie keer per week gaan sporten, dat we vanaf de eerste les alles foutloos mee kunnen doen, dat we zonder stoppen een uur door kunnen gaan… Als we daar niet aan kunnen voldoen, hebben we het gevoel dat we mislukken. Geen fijn gevoel. Om dat te voorkomen, gaan we het maar niet eens meer proberen.

Dat is een oplossing natuurlijk. Maar je kunt ook je definitie van succes bijstellen. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Je kunt ook tevreden zijn met wat je doet, ongeacht het resultaat. Je doet het, dat is goed genoeg!

De grap is: als je iets maar vaak doet, word je er vanzelf beter in. Nog leuker is dat je dat dan eigenlijk niet echt meer kan schelen.

Om een grote sportfabrikant te citeren: just do it!


22 januari 2015

Wie mooi wil zijn, moet sporten

Sporten zorgt er niet alleen voor dat je er strakker en misschien slanker uit gaat zien, er zijn meer fijne effecten:

 • Je voelt je goed over jezelf en als je je lekker voelt, zie je er vanzelf beter uit.
 • Bewegen verbetert de bloedcirculatie. Je huid en je haar krijgen meer zuurstof en meer voedingstoffen, waardoor ze gezonder en mooier worden.
 • Sporten werkt stressverlagend. Stress zorgt voor een onzuivere huid en dof haar. Ook ga je ervan nagelbijten, teveel drinken of eten,of ’s nachts liggen piekeren in plaats van te slapen. Door te sporten tegen de stress verbeter je je innerlijk en je uiterlijk!
 • Bewegen voorkomt dat je lichaam teveel vocht vasthoudt. Bovendien val je ’s avonds beter in slaap als je overdag gesport hebt. Deze twee dingen zorgen ervoor dat je minder last hebt van wallen onder je ogen.
 • Voor dit voordeel moet je wel echt aan de slag: zweten is goed voor je huid. Afvalstoffen en vuil worden met je zweetdruppels naar buiten gewerkt, waardoor je huid er glanzend en gezond gaat uitzien.

Dus knapperd, kom in actie ;-)


14 januari 2015

Avocado, vet lekker!

Mijn grote liefde is en blijft de banaan, maar ik ben ook een ontzettende fan van avocado’s.

Veel mensen zijn minder enthousiast, omdat ze denken dat je er dik van wordt. Een avocado bevat inderdaad vrij veel calorieën: ongeveer 360 (hangt uiteraard af van de grootte). Maar eet liever een avocado dan een zak chips of een stuk taart, want voor dezelfde calorieën krijg je met een avocado een heleboel goede voedingstoffen binnen. Bovendien voel je je door het hoge vezelgehalte na het eten van een avocado langer verzadigd.

Wat ook niet helpt voor het imago van de avocado, is dat hij zo vet is: wel zo’n 18 gram per helft. Dit zijn echter zogenaamde ‚goede vetten’, die een gunstig effect hebben op je cholesterol. Daarnaast zorgen omega 3-vetzuren voor een gezond hart, goede concentratie en helpen ze tegen depressie.

Een avocado is een echte vitamine- en mineralenbom. Hij bevat onder andere vitamines B, E en K en draagt zo bij aan een goede stofwisseling, een gezonde huid en sterke botten. Het allerbeste van de avocado is misschien wel dit: je kunt er heel veel lekkere dingen mee maken!

Bijvoorbeeld guacamole (dan weer niet teveel nacho’s erbij natuurlijk :-)), of in plakjes op een broodje, door je salade of in een smoothie om die extra romig te maken. Bijvoorbeeld deze:

Neem 1 avocado, een handje frambozen, een banaan en blender met water, (amandel)melk of sinasappelsap. Vet lekker!


10 december 2014

Goed getraind?

Je doet aan krachttraining omdat je je lichaam en geest sterk en gezond wilt houden. Maar hoe weet je nou of je goed getraind hebt? Simpel: dan ben je moe.
Om sterker te worden moet je je spieren harder laten werken dan ze gewend zijn. Daardoor beschadigen de spiervezels (heel minimaal). In de rustperiode na je training gaat het lichaam die beschadiging repareren. Het maakt je spieren iets sterker dan ze waren, zodat ze voorbereid zijn op je volgende training.

Na een aantal weken zul je merken dat je niet meer zo moe wordt. Je spieren hebben zich aangepast. Nu ben je nog wel aan het bewegen, maar niet meer aan het trainen. Beweging is prima, beter dan op de bank zitten natuurlijk. Maar als je sterker wilt worden (of breder, of strakker) moet je iets gaan veranderen zodat je weer vermoeid raakt.

Dat kun je doen door:

 • zwaarder te gaan trainen (meer gewicht of meer herhalingen);
 • minder pauzes tussen de oefeningen te houden;
 • een aantal verschillende oefeningen voor dezelfde spiergroep achter elkaar te doen;
 • andere oefeningen te kiezen.

Je zult merken dat je er dan weer echt voor moet werken! Maar als je daarna moe weer op de bank hangt, weet je dat je lichaam ondertussen sterker wordt.


19 november 2014

5 tips tegen je dip

Er zijn dagen dat je vol energie en enthousiasme de hele wereld aankunt. Maar als je vandaag liever moe of somber in bed was gebleven met de dekens over je hoofd, lees dan deze 5 praktische tips om je (iets) beter te voelen.

Ga sporten. Je lichamelijk inspannen zorgt ervoor dat je tijdelijk nergens meer aan denkt. Je bent zo bezig met volhouden, met een doelpunt maken, met je zumbapasjes dat je helemaal niet meer merkt hoe slecht je je voelt of piekert over je problemen. Na het sporten voel je je goed over jezelf: dat heb je toch maar mooi gedaan! En je ergens zorgen over maken? Daar ben je lekker te moe voor.

Dit is een goed moment om je huis op te ruimen en schoon te maken met je favoriete muziek aan. Muziekkeuze: niet dat nummer waar je altijd bijna van moet huilen, maar vrolijke, actieve muziek waar je niet stil bij kunt zitten. De activiteit: je bent behoorlijk in beweging, voor de voordelen daarvan zie punt 1. Als je dan ook nog muziek hebt aanstaan die je leuk vindt, merk je na een tijdje dat je meezingt.
Het resultaat: in een schone, rustige omgeving voel je je vanzelf beter dan als je in de troep zit.

Schrijf het van je af. Dat is niet zomaar een loze uitdrukking. Als je je gedachten en gevoelens hebt opgeschreven, voel je je meestal direct beter. Alsof je het letterlijk van binnen naar buiten hebt gebracht.

Spreek af met een vriend of vriendin en ga iets leuks doen. Nou is er natuurlijk helemaal niks leuks in je leven, dat begrijp ik wel. Maar doe iets dat je in betere tijden leuk vond: ga naar de film (wel een vrolijke uiteraard), winkelen, naar een museum.

Zoek de natuur op. Maak een flinke wandeling langs het strand of ga het bos in. Zelfs, of misschien wel juist, als het rotweer is knap je hier zeker van op. Het is de combinatie van frisse lucht, beweging en zien hoe mooi de natuur is die altijd werkt. En daarna mag je in deze tijd van het jaar warme chocolademelk. En chocola helpt bij alles.


12 november 2014

Mediteren: gezond
of zweverige onzin?

Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van meditatie. Die zijn onder andere:

 • de structuur van hersenen verandert waardoor je beter nieuwe dingen kunt leren, het geheugen verbetert en emotionele reacties minder heftig worden;
 • de bloeddruk zakt en het immuunsysteem verbetert;
 • je bent minder gevoelig voor stress en stressgerelateerde gezondheidsproblemen.

Maar ander onderzoek toont aan dat er onvoldoende bewijs is dat meditatie een positief effect heeft op de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Toch zeggen mensen die mediteren allemaal dat ze zich rustiger, positiever, vriendelijker en gelukkiger voelen. Misschien een goede reden om het toch maar eens te proberen?
Pak het dan praktisch en simpel aan:

 1. Bepaal op welk tijdstip van de dag je een paar minuten tijd hebt om te mediteren.
 2. Doe het gewoon: ga zitten of liggen en richt je aandacht op je ademhaling.
 3. Als je merkt dat je gedachten afdwalen: rustig terug naar je ademhaling.

Begin gewoon met 3 minuten per dag en kijk eens hoe dat na twee weken bevalt.


4 november 2014

Omdat je het waard bent ;-)

Het gaat niet om hoe je eruit ziet, maar om je innerlijk. Allemaal knikken we braaf: ja, helemaal mee eens natuurlijk. Maar ondertussen kijken we kritisch naar onszelf in de spiegel en zijn we niet tevreden over wat we zien.

We besteden enorm veel tijd (en moeite! en geld!) aan iets dat zogenaamd niet belangrijk voor ons is. Denk maar aan het kopen en dagelijks uitzoeken van je kleding, het verzorgen van haar en huid, make up aanbrengen, gebitsverzorging - je kunt echt niet meer aankomen met scheve tanden die niet wit zijn - , het netjes houden van je nagels… Zelfs het laten uitvoeren van cosmetische ingrepen en plastische chirurgie zijn geen uitzondering meer.

Waarom doen we dat dan allemaal? Omdat je uiterlijk invloed heeft op je zelfvertrouwen. Als je heel erg ontevreden bent met hoe je eruit ziet, kun je het gevoel krijgen dat je minder waard bent dan anderen. Je kunt er zelfs depressief van worden. Je uiterlijk beïnvloed je innerlijk, en andersom.

Of je mooi bent is een kwestie van persoonlijke smaak. Gelukkig vinden we niet allemaal hetzelfde aantrekkelijk. Het hangt er ook vanaf in welke tijd je leeft, en waar op de wereld je bent. In 1950 vonden de meeste mensen hier een vrouw met een zandloperfiguur mooi, denk maar aan Marilyn Monroe. Als zij nu geleefd had, had ze onmiddellijk zwaar op dieet gemoeten en elke dag aan de slag met een personal trainer.

Alleen jij kunt bepalen of je jezelf mooi vindt. Ben je niet tevreden, dan kun je aan veel dingen zelf iets doen door je manier van eten te veranderen, meer te bewegen, je uiterlijk te verzorgen en dingen te doen die je een goed humeur geven. Als je dat doet geef je jezelf de boodschap dat jij de moeite waard bent om goed voor te zorgen. Doe het niet voor iemand anders of om te voldoen aan een onhaalbaar schoonheidsideaal. Doe het omdat jij zelf wilt worden wie je kunt zijn!


28 oktober 2014

Blije banaan

Je hebt mensen die eten om in leven te blijven. Wat ze eten interesseert ze niet zo erg. Ik hoor bij die andere groep: de mensen die leven om te eten. Dat is een beetje overdreven natuurlijk, ik bedoel dat ik erg van lekker eten houd. Daar zit af en toe wel iets minder gezonds bij (oké, zeg maar rustig iets slechts), maar over het algemeen zorg ik ervoor dat ik lekker EN goed eet.

Goed eten is eten dat je lichaam niet alleen een vol gevoel geeft, maar waar het ook iets mee kan. Het bevat voedingsstoffen, bouw- en brandstoffen om het mooie systeem dat je lichaam is optimaal te laten werken. Groenten en fruit zijn allemaal goed, maar ik ben al jaren groot fan van de banaan.

Een banaan ziet er niet alleen vrolijk uit - een gele glimlach! - maar helpt ook echt om je vrolijk te voelen. Dat komt door twee dingen:

Tryptofaan
Een banaan bevat tryptofaan en deze stof speelt een belangrijke rol bij de productie van serotonine. Als je hersenen te weinig serotonine hebben, zul je depressieve gevoelens krijgen en pijn intenser ervaren. Om tryptofaan om te zetten in serotonine heb je daarnaast diverse andere voedingsstoffen nodig, waaronder vitamine D (lees het blog van vorige week!).

Vitamine B6
Ook vitamine B6 is nodig om tryptofaan om te kunnen zetten in serotonine en draagt zo bij aan een vrolijker gevoel. Daarnaast helpt B6 om je bloedsuikerspiegel (dat is de hoeveelheid glucose in je bloed) gelijkmatig te houden. Pieken in de bloedsuikerspiegel zorgen voor stemmingswisselingen, dus een banaan zorgt voor een gelijkmatiger humeur. Als je 1 banaan eet heb je al zo’n 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 binnen.

Natuurlijk bevat een banaan veel meer waardevolle voedingsstoffen. Dat is mooi meegenomen. Maar dat een lekker banaantje energie geeft en vrolijk maakt is reden genoeg om er elke dag een te eten!


21 oktober 2014

Versla je dip met vitamine D

Als je in deze tijd van het jaar naar buiten kijkt, is het vaak grijs en regenachtig. Veel mensen worden daar een beetje somber en lusteloos van en sommige mensen hebben echt moeite om vrolijk te blijven. In de strijd tegen die herfstdip raadde iemand me vorig jaar aan om eens onder de zonnebank te gaan. Het leek me altijd eng, ongezond en zinloos om in een soort tosti-ijzer te gaan liggen, maar het was zo donker buiten en de lente nog zo ver weg dat ik het toch geprobeerd heb.

En het was heerlijk. Dat fijne warme gevoel van zon op je huid, dat licht dat zelfs met je ogen dicht voor een vrolijker gevoel zorgt! Ik zou hele dagen onder de zonnebank willen doorbrengen (wel graag af en toe iets te eten erbij), maar ik hou het verstandig bij eens in de twee weken 20 minuten.

Zonnebaden en dus ook de zonnebank zijn de laatste jaren negatief in het nieuws. En terecht, want van lang en onbeschermd bakken kun je huidkanker krijgen. Ook veroudert je huid sneller en krijg je er eerder en meer rimpels van.

Maar even in de zon, een kwartiertje ongeveer, is juist gezond. Je wordt er vrolijk van door de aanmaak van endorfine (net als sporten!). Het verlicht huidziektes als psoriasis, eczeem en acné. En misschien wel het belangrijkste: je huid maakt vitamine D aan. Helaas is in Nederland de zonkracht alleen in de zomer hoog genoeg om dat te doen.

Je hebt vitamine D nodig voor een goed werkend immuunsysteem en een gezond hart en bloedvatenstelsel. Het speelt een rol bij het remmen van ontstekingen en helpt zo vormen van kanker die beginnen met een ontsteking te voorkomen. Samen met calcium zorgt vitamine D voor sterke botten en goedwerkende spieren kunnen er niet zonder.

Je kunt vitamine D (deels) uit je voeding halen. In heel kleine hoeveelheden komt het voor in dierlijke voedingsmiddelen, het meest in vette vissoorten. Daarnaast is het toegevoegd aan veel margarines en bak- en braadprodukten. Je kunt natuurlijk ook een supplement slikken, of levertraan of visolie innemen.

Dat kun je doen. Maar ik ga af en toe lekker onder de zonnebank!


7 oktober 2014

NU ga ik er iets (kleins) aan doen!

Als je niet tevreden bent met je manier van leven voel je dat de ene dag sterker dan de andere. Soms ben je er niet zo mee bezig, of valt het allemaal eigenlijk best wel mee. Maar dan komt dat gevoel sterk terug en denk je: ik wil nou echt eens …

Vul maar in op de stippellijn: … gezonder gaan eten … meer gaan sporten … niet meer zo gestrest door het leven gaan. Dus je neemt je voor: vanaf vandaag drink ik geen alcohol meer, ga ik nooit meer snoepen, elke dag sporten en alleen nog maar gezonde dingen eten!

Het is goed om als je voelt dat je iets wilt veranderen, direct te beginnen. Daarmee zet je de eerste stap op weg naar je doel. Maar grote drastische veranderingen zijn moeilijk - of heel vaak onmogelijk - vol te houden.

Het is slimmer om klein te beginnen. Je hoeft niet veel te doen en het hoeft niet iets moeilijks te zijn. Doe gewoon een klein dingetje dat je op weg helpt naar je doel. Als je iets kleins verandert dat haalbaar is, heb je grote kans dat het lukt. En zo’n succesje geeft je gelijk een goed gevoel over jezelf.

Begin bijvoorbeeld een paar keer per week de dag met een groene smoothie. Of neem voortaan altijd de trap op je werk. Drink alleen nog maar in het weekend. Kies iets waarvan je denkt dat je het echt vol kunt houden.

Toch gaat het zelfs als je kleine haalbare stappen neemt de ene dag beter dan de andere. Bedenk dat het vormen van een nieuwe gewoonte tijd nodig heeft. Geef jezelf die tijd ook. Heb geduld met jezelf en geef de moed niet op als het een keertje minder gaat. Gewoon morgen weer doorgaan waar je gebleven was.

Als zo’n kleine verandering in je leven vanzelf begint te gaan, kun je jezelf een nieuw opdrachtje geven. En daarna weer een. Zo werk je stapje voor stapje naar je doel toe en zie je het steeds dichterbij komen.


1 oktober 2014

Oud = zwak, dik & stuk

Als kind kun je niet wachten om groot te worden. Maar als je dan eindelijk groot bent, blijk je daarna oud te worden. Daar heb je minder zin in, want oud worden komt met allerlei gebreken.

Bijvoorbeeld: na je 30e levensjaar verlies je steeds meer spiermassa. Dat betekent minder kracht en minder controle over je lichaam. Als je vrienden gaan verhuizen, kun jij maar beter voor de koffie gaan zorgen in plaats van te helpen sjouwen. Maar ook in het dagelijks leven valt alles je zwaarder. Je hebt namelijk spierkracht nodig om jezelf letterlijk staande te houden. Hoe sterker je bent, hoe makkelijker je door het leven stapt.

Doordat je minder controle over je lichaam hebt, krijg je sneller last van ongelukjes en blessures. Daarnaast worden je botten minder sterk omdat er meer botweefsel wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt. Als je dan een ongelukje hebt, breek je dus sneller iets.

Je gaat je gedrag hieraan aanpassen: je beweegt minder want het kost je moeite en je bent bang dat je jezelf blesseert. Omdat je minder beweegt, en omdat je stofwisseling trager is geworden door het verlies van spiermassa, heb je de keus: steeds minder gaan eten OF accepteren dat je elk jaar dikker wordt.

Samengevat: ouder worden = je wordt zwak, dik en je gaat snel kapot.

Tijd voor het goede nieuws: dat hoeft niet! Je kunt zelf iets doen om deze nadelen van het ouder worden te verminderen of zelfs te voorkomen: krachttraining!

Krachttraining is alles waarmee je je spieren sterker maakt. Dat doe je door je spieren net iets zwaarder te belasten dan ze gewend zijn. Daardoor beschadigen de spiervezels (heel minimaal) en het lichaam is zo slim, dat het die beschadiging niet alleen herstelt maar zelfs een beetje extra doet. Het ‚weet’ nu dat jij wil dat er harder gewerkt kan worden en maakt je spieren iets sterker dan ze waren. Daarvoor moet je je lichaam wel de tijd en de middelen geven. Neem voldoende rust en zorg voor goede voeding.

Krachttraining kun je doen in de sportschool met apparaten of met losse gewichten. Je kunt ook thuis aan de slag en zelf halters of dumbbells kopen. Daarnaast zijn er veel leuke oefeningen met je eigen lichaamsgewicht te bedenken. Als je hulp nodig hebt, hoor ik het wel!


23 september 2014

Waar ben je blij mee?

We gaan meestal wat slordig om met ons lichaam. We zorgen er niet goed voor maar verwachten wel dat het pijnloos en zonder gebreken voor ons blijft werken. We zijn vaak ook onaardig over ons lichaam. We zien dat we niet voldoen aan een ideaalplaatje en focussen op die onderdelen die daar het meest van afwijken. Wat er wel mooi aan is merken we niet of nauwelijks op.

Niet zo slim van ons natuurlijk. Hoe beter we voor ons lichaam zorgen, hoe fitter het blijft. En hoe fitter ons lichaam, hoe vrolijker we ons kunnen voelen.

Wat kun je doen om je goed te voelen in je eigen lijf:

 • Hou op met focussen op wat er allemaal niet goed zou zijn. Je lichaam hoeft niet perfect te zijn om gelukkig te zijn. Waardeer je lijf zoals het is, want je moet er je hele leven mee doen!
 • Leer meer over hoe je lichaam werkt. Als je er meer over weet zul je je lichaam meer gaan waarderen. Het is een prachtig en ingewikkeld systeem dat voortdurend bezig is jou zo gezond mogelijk te houden. Help dat systeem door er goed voor te zorgen.
 • Door de buitenkant te verzorgen leer je je lichaam beter kennen en het geeft je een goed gevoel. Zorg ook voor de binnenkant: geef jezelf eten dat niet alleen vult maar ook genoeg voedingsstoffen heeft, drink genoeg water en beweeg voldoende.
 • Luister naar signalen van je lichaam. Als je honger hebt, ga dan eten. Als je je moe voelt, ben je waarschijnlijk ook gewoon moe dus neem rust.

Wees blij met je lichaam. Zorg er goed voor, dan heb je er je leven lang plezier van.

anoeska2

12 september 2014

Zin om te sporten

Sommige mensen hebben ECHT zin om te sporten. Hoe is dat mogelijk en kun jij veranderen in zo’n enthousiaste sporter?

Als je (opnieuw) gaat beginnen met sporten is dat vooral zwaar en vermoeiend. Daarom zie je er ook zo tegenop. Je weet dat je buiten adem gaat raken, zal zweten en misschien zelfs pijn zult hebben. Hoe kan dat nou leuk zijn?

Hou vol. Als je doorgaat word je fitter en sterker. Dan voel je je niet alleen goed als het achter de rug is, maar ook het sporten zelf wordt minder erg. In je dagelijks leven voel je je beter - sporten helpt om stress te verminderen! - en je ziet en voelt resultaat. Blijf doorgaan en je lichaam kan zo intensief sporten, dat in de hersenen een stof aangemaakt wordt waar je je blij van gaat voelen (endorfine). En op een dag betrap je jezelf: je hebt zin om te sporten!

Tips om te beginnen:

 1. Kies iets dat bij je past. Ben je graag buiten, ga dan wandelen of fietsen. Maak daar na een tijdje hardlopen of mountainbiken van, ga bootcampen of train voor een obstacle run. Hou je van dansen, dan kies je voor zumba, klassiek ballet, Afrikaans dansen enz.
 2. Ga op vaste momenten in de week. Plan de lessen die je gaat volgen of zet in je agenda wanneer je gaat hardlopen. Dit zijn afspraken met jezelf. Houd je aan die afspraken! Niet meer over nadenken: je doet het!
 3. Het kan gebeuren dat je door drukte of ziekte uit je sportritme raakt. Denk dan niet dat alles voor niets is geweest en dat het toch niks voor jou is. Geef jezelf liefdevol een duwtje en ga verder waar je gebleven was. Je zult zien dat je zo weer in je ritme zit.

Waar wacht je nog op? Je kunt vandaag beginnen!

Anoeska

Anoeska van Essen
Mobiel 06-42317255
E-mail anoeska [at] fitenvrolijk.com